Direktlänk till inlägg 14 november 2013
Denna surdeg är bakad på råg och vatten. Man kan även ha lite rivet äppel eller honung i om man vill.
Jag har blandat 1 3/4 dl rågmjöl med 1 1/2 dl ljummet vatten. Sedan rör jag om varje dag fram tills dag 4, då jag matar den för första gången med 1 dl rågmjöl och 1/5 dl ljummet vatten.
Dag 5 är den klar att användas. Sedan sparar man bara en klick och matar det ca 1 gång i veckan med ca 1/2 dl rågmjöl och 1/2 dl ljummet vatten.
Surdegen kan förvaras i kyl, men för att få igång jäsprossesen väljer jag att ha den i en plastbytta på köksbänken.
Surdegsgrunden kan sedan sparas hur länge som helst, vilket är lite skrämmande ;-)
Själv prövar jag gärna nya saker hela tiden, därför sparar jag den inte mer är till max 2 bak sedan sätter jag en ny grund med nya ingredienser.
Ett bageri i Frankrike, tror jag det var, hävdar att dom haft sin surdegstart sedan 1841, då bageriet öppnade..vad man tycker om det är upp till var och en men som sagt; du kan spara den hur länge som helst och baka på.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
||||
|