Direktlänk till inlägg 14 november 2013

Surdeg!

Av Jenny Liljehammar - 14 november 2013 04:51

Denna surdeg är bakad på råg och vatten. Man kan även ha lite rivet äppel eller honung i om man vill.

Jag har blandat  1 3/4 dl rågmjöl med 1 1/2 dl ljummet vatten. Sedan rör jag om varje dag fram tills dag 4, då jag matar den för första gången med 1 dl rågmjöl och 1/5 dl ljummet vatten.


Dag 5 är den klar att användas. Sedan sparar man bara en klick och matar det ca 1 gång i veckan med ca 1/2 dl rågmjöl och 1/2 dl ljummet vatten.


Surdegen kan förvaras i kyl, men för att få igång jäsprossesen väljer jag att ha den i en plastbytta på köksbänken.


Surdegsgrunden kan sedan sparas hur länge som helst, vilket är lite skrämmande ;-)

Själv prövar jag gärna nya saker hela tiden, därför sparar jag den inte mer är till max 2 bak sedan sätter jag en ny grund  med nya ingredienser.

Ett bageri i Frankrike, tror jag det var, hävdar att dom haft sin surdegstart sedan 1841, då bageriet öppnade..vad man tycker om det är upp till var och en men som sagt; du kan spara den hur länge som helst och baka på.

 

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny Liljehammar - 14 november 2013 14:08


När jag kom hem en snabb sväng på lunchen idag möttes jag av en riktig finlunch ( jo, min man är kock han också ;-)  )     ...

Av Jenny Liljehammar - 14 november 2013 14:01

Ännu fler tårtor och annat smått och gott:                                       ...

Av Jenny Liljehammar - 14 november 2013 13:54

Här kommer ett litet urval på en del av tårtorna/ bakelserna jag har gjort :                                                 ...

Av Jenny Liljehammar - 14 november 2013 08:29

                                                                  Dags för hamburgare! Igår blev middagsmaten inte mindre än hamburgare och potatismos. Satt som en smäck efter ett gympass! Potatismoset var mest för att dottern i familjen s...

Av Jenny Liljehammar - 14 november 2013 05:44

På vinterhalvåret blir man trött, men börjar man dagen med denna drink så känns det genast lite lättare! 1 apelsin 1/2 grape 1 cm ingefära 1 morot   kör allt i juicepress.     ...

Presentation

Småbarnsmamma som pluggar bageri/ konditori, jobbar som servitris och bartender och är utbildad kock .Här får ni följa allt som händer i vårt kök. Jag kommer dela med mig om allt från mat till tårtor och annat gott.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
November 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Mina Tårtor


Ovido - Quiz & Flashcards